Handige Tips

(In alfabetische volgorde)

 • Afdingen
  Afdingen of 'tawarren' is een ingeburgerd gebruik in Azië. Bedenk echter dat de laatste euro verschil voor de verkoper een vermogen is. Maak het dus niet te bont. Voor de lokale bevolking worden lagere prijzen gehanteerd. Dit geldt ook voor de toegang tot musea, nationale parken e.d. Wij Nederlanders vinden dat al gauw onrechtvaardig. Beschouw het als individuele ontwikkelingshulp. Van de twee euro's die u meer betaalt, kan iemand een paar maaltijden kopen.
 • Electriciteit
  Tegenwoordig overal 220 volt. U kunt (platte) Nederlandse stekkers gebruiken of stekkers met randaarde. Stroomstoringen komen vaker voor dan bij ons.
 • Fooien
  In Indonesië is het gebruikelijk dat u voor elke dienst die men u bewijst persoonlijk een fooi geeft. OBI heeft daarom in de reissom een basisbedrag opgenomen voor de fooien. Dit bedrag wordt door de gastvrouw of gastheer, samen met enkele gasten, overhandigd aan het personeel. Op deze manier deelt ook het personeel "achter de schermen" (bijvoorbeeld tuin- en keukenpersoneel) mee in de fooi. Daarnaast staat het natuurlijk iedereen vrij om persoonlijk een extra fooi te geven.
 • Fotograferen en filmen
  U kunt in de meeste steden en toeristenoorden snel en voordelig uw foto's laten afdrukken. Door de hoge vochtigheidsgraad raden wij u aan uw camera droog te bewaren en te beschermen met silica-gel. De meeste mensen vinden het leuk om gefotografeerd te worden. Wij raden u echter aan wel even van tevoren te vragen of zij er geen bezwaar tegen hebben.
 • Geldzaken
  Laat bij uw bank uw bankpas en creditcard klaar maken voor gebruik in Azië, een telefoontje volstaat meestal. De munteenheid in Indonesië is de rupiah (IDR). U kunt uw Euro's bij de talrijke moneychangers of bij uw hotel inwisselen. Let er op dat uw bankbiljetten onbeschadigd zijn, d.w.z. zonder scheuren, krassen en tekeningen. Ook kunt u met uw pinpas geld opnemen bij geldautomaten, te herkennen aan de letters ATM. Grotere aankopen kunt u ook met een creditcard betalen, echter: op Bali is het gebruikelijk dat men een toeslag van 3 tot 5% berekent. Let op: U kunt met een creditcard of met een pinpas geen euro's of dollars opnemen, alleen rupiah's.
 • Inentingen
  Bij een verblijf langer dan vier weken is een recente Poliovaccinatie verplicht. Het blijft raadzaam inentingen te nemen tegen tyfus, DTP, hondsdolheid en geelzucht. Bij boeking krijgt u van ons uitgebreide informatie met medische adviezen voor een overwintering op Bali.
 • Klimaat
  De maanden januari, februari en maart vallen in de zgn. natte moesson. Af en toe kan er een tropische regenbui neerkomen. Maar de temperatuur, ook van de regen, is warm: zo'n bui voelt dus anders aan dan een Hollandse bui. Bovendien is een tropische regenbui vaak kort en hevig, daarna schijnt de zon weer uitbundig. De temperatuur varieert tussen de 28 en 32 graden.
 • Kosten ter plaatse
  Bij de reissom is het ontbijt inbegrepen. Om u een idee te geven van wat er aan extra kosten bijkomt, geven wij een prijsindicatie van enkele noodzakelijke uitgaven: lunch en diner kosten u per dag ongeveer € 7 tot € 20 per persoon, zonder drankjes. Voor verse vruchtensappen en frisdranken betaalt u ongeveer € 1,50, evenals voor koffie en thee. Een literfles water kost ongeveer 35 eurocent. Bier: ca € 2. Deze prijzen gelden in de eenvoudige restaurants. In de supermarkt liggen de prijzen natuurlijk lager. Geheugenkaartjes, kleding, schoenen, zelfs brilmonturen zijn veel goedkoper dan in Nederland. Daarentegen is alles wat geïmporteerd moet worden (wijn, sterke drank) in verhouding erg duur.
 • Paspoort/Visum
  Reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven dienen een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. De verwerktijd op de ambassade is enkele weken. Dit kan rechtstreeks of via een visumbureau. Klik op www.visumcentrale.nl/obi om gebruik maken van de OBI- korting bij CIBT/visas. Blijft u minder dan 30 dagen dan krijgt u een toeristenvisum (niet verlengbaar) bij aankomst op Bali. Let op: uw paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Uitvoerige informatie ontvangt u na boeking.
 • Taal
  In Indonesië worden honderden dialecten gesproken. Ook op Bali heeft men een eigen taal, die varieert al naar gelang de kaste waartoe men behoort. Daarnaast spreekt vrijwel iedere Indonesiër Bahasa Indonesia. Bahasa betekent: taal. Daarom kan het voor een Indonesiër verwarrend zijn als u zegt dat u Bahasa spreekt. Voeg er daarom altijd Indonesia aan toe. In de toeristengebieden kunt u goed terecht met Engels, maar het is natuurlijk altijd leuk wat Indonesische zinnetjes bij de hand te hebben.
 • Telefoon / fax / e-mail
  Deze verbindingen zijn in het algemeen goed. Voor telefoneren naar Nederland toetst u 001-31-netnummer zonder 0 - abonneenummer. Voor collect call toetst u: 00 1 801 31. Als u vanuit uw hotelkamer collect-call belt, dan zal u altijd de bemiddelings- en administratiekosten van het hotel gepresenteerd krijgen. Veel hotels op Bali hebben al draadloos internet of een internetcafé waar u kunt e-mailen. U kunt ook voor heel redelijke prijzen een Indonesisch pre-paid simcard kopen en met uw eigen telefoon gebruiken, u krijgt dan een lokaal GSMnummer. Informeert u even bij uw provider of uw toestel sim-lock vrij is.
 • Tempo
  U zult bemerken dat het tempo op Bali aanzienlijk lager ligt dan wij gewend zijn. Wees er op voorbereid dat alles wat langer duurt. Ontspan, morgen is er weer een dag; dit bespaart u veel ergernissen.
 • Tijdsverschil
  Indonesië is verdeeld in 3 tijdzones. Op Bali geldt de Centraal Indonesische Tijd, net als in Singapore. In de winter is het op Bali 7 uur later dan in Nederland.

Wist u dat:

(antwoorden op de facebook-quiz vragen)

1  Hoe heet de hoofdstad van Bali? Denpasar.                                                                 

2  Bali is ongeveer net zo groot als welke Nederlandse provincie? Friesland (5.748,74 km2).

3  In 1961 had Bali ongeveer 1,68 miljoen bewoners. Hoeveel bewoners heeft Bali nu (ongeveer)? 4,5 miljoen.

4  Indonesië heeft het hoogste aantal moslims ter wereld, ongeveer 250 miljoen.Welke religie is het grootst op Bali? Hindoeïsme.

5  Bali is een vulkanisch eiland, welke Agung (berg) is het hoogst met 3148m? Gunung Agung.                                                                                                                    

6  Bali kent een kasten-systeem. Tot welke kaste iemand behoort kan men afleiden van de titel die iemand gebruikt. Welke kaste is het grootst? Sudra, I (m) of Ni (v).                                                                                                            

7  Bij geboorten binnen de Sudra-kaste krijgen de kinderen een naam waarvan af te lijden valt hoeveel oudere broers en zussen hij of zij heeft.  Hoe heet het tweede kind? Made, Nengha of Kadek.

8 Bali heeft duizenden tempels. Welke Pura (tempel) wordt ook wel de "moedertempel" genoemd"? Pura Besakih.                                                                                                                      

9 Bij de meeste Balinese ceremonies hoort Gamelanmuziek. Welk type instrumenten is ruim vertegenwoordigd ? Percussie-instrumenten.                                                                                                     

10 Balinezen gaan op feestdagen en bij ceremonies altijd zeer mooi gekleed en waarderen het zeer als u ook een beetje uw best doet. Hoe noemen we het hoofddeksel dat door de mannen wordt gedragen?  Udeng.